0030-2310-235554

Δευ - Πα 09.00 - 19.00 Σάββατο 09.00 - 14.00

Top
Ταξίδι στη Κωνσταντινούπολη | Caravel Travel Services
fade
5889
destinations-template-default,single,single-destinations,postid-5889,cookies-not-set,mkd-core-1.2.1,mkdf-tours-1.4.1,voyage-ver-1.8.1,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-light-header,mkdf-header-style-on-scroll,mkdf-full-width-wide-menu,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Kων/λη

Travel-map-icon Ταξίδι στη Κωνσταντινούπολη

Καμία πένα και κανένα φωτογραφικό φιλμ δεν μπορεί να αποτυπώσει την ομορφιά της χιλιοτραγουδισμένης Πόλης και της Μικρασίας. Στέκουν και οι δύο εκεί, χιλιετίες, θυμίζοντας στον επισκέπτη το τόσο έντονο παρελθόν τους. Η Μικρά Ασία, στην ανατολή της Ευρώπης και στη δύση της Ασίας δικαίως αποκαλείται ¨σταυροδρόμι των πέντε ηπείρων¨, ακριβώς λόγω της εξέχουσας γεωγραφικής της θέσης. Ο ελληνισμός άνθησε εδώ και χιλιάδες χρόνια στα χώματα της Μικρασίας. Μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού διασώζονται εδώ και αιώνες θυμίζοντας σε ξένους και ντόπιους το παρελθόν. Αρχαίοι ναοί, θέατρα και στάδια μαρτυρούν τη λαμπρότητα του Αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού. Πόλεις-σύμβολα όπως η Έφεσος, η Πέργαμος, η Μίλητος, η Σμύρνη και άλλες, έχουν να επιδείξουν την Ιστορία και τον Πολιτισμό τους σε όλο τον κόσμο. Ηρόδοτος, Θαλής, Ηράκλειτος, Στράβων, Ιππόδαμος. Τέκνα αυτών των πόλεων, αλλά και ολόκληρης της Μικράς Ασίας έχουν προσφέρει στην επιστήμη και τον παγκόσμιο πολιτισμό, τα έργα τους. Όταν αιώνες αργότερα θα εμφανιστεί στην Μικρά Ασία, το κήρυγμα του Χριστιανισμού, πάλι ο τόπος αυτός θα δώσει τα πλέον άξια τέκνα του. Μάρτυρες της νέας πίστης αλλά και επιστήμονες όπως ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος, οι αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας, αντλούν την καταγωγή τους από τα ιερά χώματα της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας.

Κλίμα: To κλίμα της Κωνσταντινούπολης είναι τύπου Cfb και Csb στην ταξινόμηση κατά Köppen και χαρακτηρίζεται γενικά ως ήπιο, με υψηλή υγρασία. Είναι εύκρατο κλίμα που διαμορφώνεται σε ωκεάνιο στα βορειοδυτικά. Η μέση θερμοκρασία είναι 5,5 °C το μήνα Ιανουάριο, 22 °C τον Ιούλιο και 13,6 °C ετησίως. Η μέση ατμοσφαιρική κατακρήμνιση είναι αντίστοιχα 124, 34 και 844 mm. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές καθ” όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ από τον Δεκέμβριο ως και τον Μάρτιο καταγράφεται επίσης περιστασιακή χιονόπτωση, αλλά γενικά η κάλυψη χιονιού είναι πρόσκαιρη. Λόγω της μεγάλης έκτασής της, η Κωνσταντινούπολη χαρακτηρίζεται από κλιματική ποικιλομορφία. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στην πόλη είναι -16.1 °C (9 Φεβρουαρίου 1927) και η υψηλότερη 40,5 °C.

Πληροφορίες

Κουζίνα
Η τούρκικη κουζίνα είναι ποικίλη και νόστιμη συνδυάζει την ανατολική ποικιλία με την ευρωπαϊκή φινέτσα. Εισάγει πολλούς συνδυασμούς φαγητών. Πολλά φαγητά από την ελληνική κουζίνα έχουν προέλθει από την τούρκικη κουζίνα.
Γλώσσα
Τουρκικά

Aξιοθέατα

Αγία Σοφία

Το Σουλτάναχμέτ, με τους μιναρέδες και τους τρούλους του, αποτελεί στην ουσία την καρδιά της κοσμοπολίτικης Κωνσταντινούπολης. Απαραίτητη στάση κάθε επισκέπτη, δη Έλληνα, ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα παγκοσμίως, ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας που εδώ και 1400 χρόνια μαρτυρά την αίγλη της Κωνσταντινούπολης του 6ου . Πρόκειται για μια βασιλική με τρούλο, στο προαύλιο της οποίας υπήρχε η μαρμάρινη κρήνη με την επιγραφή «ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ», που διαβάζεται και ανάποδα! Στο εσωτερικό του ναού, υπάρχει μια κολώνα με τη λεγόμενη «τρύπα του Εξαδάκτυλου». Ο μύθος μάλιστα λέει πως αν βάλεις εκεί το δάχτυλό σου και το γυρίσεις, η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί! Από τα εντυπωσιακά και περίτεχνα ψηφιδωτά της έχουν πλέον απομείνει ελάχιστα, στα οποία εικονίζονται ο Χριστός, η Παναγία, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αλλά και αυτοκράτορες, όπως η Ζωή (μια από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν το Βυζάντιο και που παρέμεινε παρθένα μέχρι τα 50 της). Στην επίσκεψή σας εδώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην αισθανθείτε θαυμασμό και δέος με την μεγαλοπρέπεια του τεράστιου οικοδομήματος.

 

Παλάτι Τοπ Καπί

Βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την Αγία Σοφία, άρα μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας. Εδώ χτυπούσε η καρδιά της αυτοκρατορίας ενώ αποτελούσε και την επίσημη κατοικία των σουλτάνων μέχρι το 1853. Από το 1924 λειτουργεί ως μουσείο και τα κύρια τμήματά του είναι η αυτοκρατορική πύλη (Bâb-ı Hümâyûn), τα 4 προαύλια (Alay Meydanı, Divan Meydanı, Enderun Avlusu, Sofa-i Hümayun) και το Χαρέμι, που περιλαμβάνει 300 δωμάτια, κήπους και σιντριβάνια. Τέλος, υπάρχει το Θησαυροφυλάκιο όπου φυλάσσονταν οι θησαυροί της αυτοκρατορίας. Ένας από αυτούς ήταν το περίφημο στιλέτο του Τοπ Καπί, που αποτέλεσε αντικείμενο του πόθου για τη Μελίνα Μερκούρη στην ταινία Τοπ Καπί του Ζιλ Ντασέν.

 

Μπλε Τζαμί

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα θρησκευτικά κτήρια στον κόσμο και βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από την Αγία Σοφία με τα πόδια. Για την ιστορία, το παρήγγειλε ο σουλτάνος Αχμέτ Α” (1603-1617) στον Μεχμέτ Αγά, μαθητή του σπουδαίου Μιμάρ Σινάν και μάλιστα την εποχή του προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω των 6 μιναρέδων του, κάτι που υπήρχε μόνο στο τζαμί του Μωάμεθ στη Μέκκα. Ο Αχμέτ ωστόσο έλυσε το πρόβλημα χρηματοδοτώντας την οικοδόμηση ενός ακόμη μιναρέ στη Μέκκα. Στο εσωτερικό του εντύπωση προκαλούν οι διακοσμημένοι με 20.000 πλακίδια Ιζνίκ τοίχοι, ενώ ο τρούλος του σίγουρα θα σας φανεί ταπεινός και «λίγος». Στη ΒΑ του περιβόλου του τεμένους υπάρχει ο τάφος του Αχμέτ μαζί με κενοτάφιο της συζύγου και των γιων του.

 

Παλάτι Ντολμάμπαχτσέ

Βρίσκεται στην Μπεσίκτας και στην κυριολεξία το όνομά του σημαίνει «γεμιστός κήπος». Το παρήγγειλε ο Ολοκληρώθηκε το 1855, οπότε και μετακόμισε εκεί ο σουλτάνος Αμντούλ Μετζίτ – ο οποίος το παρήγγειλε στον Καραμπέτ Μπαλιάν και το γιο του, τον Νικογό- με την οικογένειά του εγκαταλείποντας την επί 4 αιώνες κατοικία των σουλτάνων, το Τοπ Καπί. Η μαρμάρινη πρόσοψή του προκαλεί μεγάλη εντύπωση όταν τη βλέπεις από τη θάλασσα και δεν προδίδει επουδενί το ότι χτίστηκε σε περίοδο παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο σουλτάνος βλέπετε χρηματοδότησε το πολυτελέστατο έργο με δάνεια από τράπεζες του εξωτερικού. Δεν πρέπει να χάσετε την αίθουσα του θρόνου με τον τεράστιο πολυέλαιο (δώρο της Βασίλισσας Βικτωρίας), το μπάνιο του σουλτάνου (από αλάβαστρο) και την «κρυστάλλινη σκάλα». Εδώ πέθανε επίσης ο Κεμάλ Ατατούρκ, το 1938, ωστόσο το δωμάτιό του δεν είναι ανοιχτό για το κοινό.

 

Μεγάλο Παζάρι – Καπαλί Τσαρσί

Το Καπαλί Τσαρσί που σημαίνει Μεγάλο Παζάρι, άνοιξε το 1461 και είναι μία από τις μεγαλύτερες και παλιότερες στεγασμένες αγορές του κόσμου, με πάνω από 58 οδούς και 1200 μαγαζιά από τα οποία διέρχονται 250.000 με 400.000 επισκέπτες καθημερινά. Στο παζάρι θα βρείτε κοσμήματα, σουβερίν, ναργιλέδες, μπρίκια, καρυκεύματα, χαλιά αλλά και δερμάτινα ή ρούχα και παπούτσια. Να είστε προετοιμασμένοι να αποφύγετε πολλούς κράχτες που θα προσπαθήσουν να σας προσεγγίσουν στα Ελληνικά και ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε κάτι θα μπορέσετε να διασκεδάσετε με το γνωστό “παζάρι”, όπου συνήθως θα μπορέσετε να ρίξετε την τιμή κατά 10 με 25%.

 

Βόσπορος

Ο χιλιο-τραγουδισμένος Βόσπορος είναι ένα στενό που αποτελεί, μαζί με τα Δαρδανέλια, το όριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Αποτελεί το στενότερο πέρασμα της διεθνής ναυσιπλοΐας και ενώνει την Μαύρη Θάλασσα με την Θάλασσα του Μαρμαρά, η οποία με την σειρά της ενώνει τα Δαρδανέλια με το Αιγαίο. Το πέρασμα έχει μήκος 30 χιλιόμετρα ενώ κατά το μήκος και των δύο πλευρών του είναι χτισμένη η πόλη της Κωνσταντινούπολης. Διαθέτει δύο γέφυρες που το διασχίζουν, και έχουν μήκος περίπου 1 χιλιόμετρο. Η πρώτη ονομάζεται “Γέφυρα του Βοσπόρου” και κατασκευάστηκε το 1973, ενώ η δεύτερη είναι η “Σουλτάνος Φατίχ Μεχμέτ” και ολοκληρώθηκε το 1988. Ένας πολύ καλός τρόπος να απολαύσετε τον Βόσπορο από την στεριά είναι να κάνετε ένα περίπατο στην πλακόστρωτη ακτή, να περιηγηθείτε στα παρακείμενα πάρκα και να απολαύσετε τον καφέ ή το γεύμα σας στην βεράντα κάποιου ξενοδοχείου της περιοχής. Μια άλλη επιλογή είναι να επιβιβαστείτε ένα από τα καραβάκια που προσφέρουν ξενάγηση στον Βόσπορο και να θαυμάσετε τις ακτές με τα αξιόλογα οικοδομήματα από διαφορετική οπτική γωνία. Τέλος αν ψάχνετε την φθηνότερη επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δημόσια συγκοινωνία και να μεταβείτε από το Ευρωπαϊκό στο Ασιατικό κομμάτι της πόλης.

 

Πριγκηπόννησα ή πιο απλά «Πριγκηπονήσια»

Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στην θάλασσα του Μαρμαρά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η Πρίγκηπος με έκταση 5.46 τ.χλμ ενώ ακολουθούν, η Χάλκη στην οποία βρίσκεται και η ομώνυμη θεολογική σχολή με 2.4 τ.χλμ, η Αντιγόνη με 1.5 τ.χλμ και η Πρώτη με 1.3 τ.χλμ που παίρνει το όνομα του εξαιτίας της απόστασης του με την πόλη, καθώς είναι και το πρώτο. Άλλα πέντε μικρότερα νησάκια συμπληρώνουν τα Πριγκηπονήσια. Στα νησάκια αυτά υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες της πόλης. Οι Έλληνες και οι άλλοι πλούσιοι κάτοικοι του 19ου αιώνα, έχτισαν πολλά όμορφα αρχοντικά τα οποία σήμερα, μαζί με το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων έχουν κάνει τα Πριγκηπονήσια πολύ διάσημο τουριστικό αξιοθέατο.

 

Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή

Λίγο έξω από τα τείχη της πόλης βρίσκεται το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής όπου θα βρείτε και το διάσημο αγίασμα. Οι εκδοχές για την αποκάλυψη του αγιάσματος είναι δύο. Σύμφωνα με την πρώτη, ο μετέπειτα Αυτοκράτορας Λέων ο Μέγας (457-474 μ.Χ.), σε μία επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη ως στρατιώτης, συνάντησε έναν τυφλό που του ζήτησε νερό. Ψάχνοντας για νερό, μια φωνή του υπέδειξε την πηγή. Πίνοντας ο τυφλός και ερχόμενο το λασπώδες νερό στα μάτια του θεραπεύτηκε. Όταν αργότερα έγινε Αυτοκράτορας, του είπε η προφητική φωνή, πως θα έπρεπε να χτίσει δίπλα στην πηγή μια Εκκλησία όπως και έκανε. Στην δεύτερη εκδοχή ο Ιουστινιανός κυνηγούσε σ” ένα θαυμάσιο τοπίο με πολύ πράσινο, νερά και δένδρα. Εκεί, σαν σε όραμα, είδε ένα μικρό παρεκκλήσι, πλήθος λαού και έναν ιερέα μπροστά σε μια πηγή. Η εκδοχή λέει ότι έχτισε εκεί μοναστήρι με υλικά που περίσσεψαν από την Αγία Σοφία.

Φωτογραφίες