0030-2310-235554

Δευ - Πα 09.00 - 19.00 Σάββατο 09.00 - 14.00

Top
Ταξίδι στην Αίγυπτο | Caravel Travel Services
fade
442
destinations-template-default,single,single-destinations,postid-442,cookies-not-set,mkd-core-1.2.1,mkdf-tours-1.4.1,voyage-ver-1.8.1,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-blog-installed,mkdf-breadcrumbs-area-enabled,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-light-header,mkdf-header-style-on-scroll,mkdf-full-width-wide-menu,mkdf-fullscreen-search,mkdf-fullscreen-search-with-bg-image,mkdf-search-fade,mkdf-medium-title-text,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
 

Αίγυπτος

Travel-map-icon Ταξίδι στην Αίγυπτο

Το Κάιρο είναι η πρωτεύουσα της Αιγύπτου, διασχίζεται από τον ποταμό Νείλο και βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νοτιότερα της κορυφής του Δέλτα. Η αραβική επίσημη ονομασία της πόλης είναι Αλ-Καχίρα ενώ το έτος ίδρυσης της είναι το 969 μ.Χ όταν ο Φατιμίδης στρατηγός Τζάουχαρ συνέστησε τον πρώτο οικισμό κοντά στο ρωμαιοβυζαντινό φρούριο της Βαβυλωνίας. Κάτω από την κυριαρχία των Φατιμίδων και των Μαμελούκων (13ος-16ος αιώνας) γνώρισε αξιοσημείωτη ακμή ενώ τη κατάκτησή της από τους Τούρκους το 1517 σήμανε την αρχή της παρακμής της. Το 1798 καταλήφθηκε για 3 χρόνια από τον Ναπολέοντα και από το 1822 μέχρι το 1922 βρίσκονταν υπό βρετανικό έλεγχο. Φιλοξενεί περίπου 7,7 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η μεγαλύτερη και πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής ενώ κατατάσσεται στην 16η θέση των πιο μεγάλων πόλεων από άποψη πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλοί την περιγράφουν ως την πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου, σε αυτή βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Αραβικής Λίγκας και η ισλαμική ρυμοτομική προσέγγιση τής δίνει το προσωνύμιο «Η πόλη με τους χίλιους μιναρέδες». Αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή και γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη στον τομέα την βιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας. Τέλος το κλίμα της είναι ήπιο και ξηρό ενώ θεωρείται ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο με βιβλιοθήκες μουσεία και αναμφισβήτητα αξιόλογα μνημεία. Μπορεί λοιπόν ο καθένας εύκολα να αντιληφθεί ότι μια περιήγηση στην σκονισμένη πολύβουη αλλά ιδιαίτερα γοητευτική αιγυπτιακή πρωτεύουσα θα του μείνει αξέχαστη.

Πληροφορίες

Γλώσσα
Αραβικά
Νόμισμα
Λίρα Αιγύπτου
Κλίμα
Το Κάιρο έχει κλίμα ερήμου, αλλά πολύ συχνά με υψηλή υγρασία εξαιτίας της επίδρασης του ποταμού Νείλου που διαπερνάει την πόλη. Οι ανεμοθύελλες είναι συχνό φαινόμενο ειδικά κατά τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Κατά την διάρκεια του χειμώνα η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ημέρας είναι μεταξύ 13-19 °C, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας πέφτει μεταξύ 8 με 5 °C. Το καλοκαίρι η θερμοκρασίες είναι μεταξύ 32 με 20 °C. Η βροχή είναι σπάνια αλλά κάποιες φορές οι απότομες βροχές δημιουργούν πλημμύρες.

Αξιοθέατα

Μόλις 20 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πεδιάδα της Γκίζας περιλαμβάνει μερικά από τα εντυπωσιακότερα μνημεία του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού και σίγουρα βρίσκεται στις κυριότερες επιλογές της συντριπτικής πλειοψηφίας των επισκεπτών της Αιγύπτου. Στην πραγματικότητα υπήρξε η νεκρόπολη των Φαραώ και αντανακλά το μεγαλείο του πολιτισμού εκείνης της περιόδου. Εδώ τοποθετείται η Πυραμίδα του Χέοπα, η οποία είναι η μεγαλύτερη και η παλαιότερη μεταξύ των τριών πυραμίδων της περιοχής. Το ύψος της φτάνει τα 146,5 μέτρα και η χρονολογία ανέγερσής της υπολογίζεται γύρω στο 2560 π.Χ.. Για την κατασκευή της χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια, αρκετές χιλιάδες εργατών και προορίζονταν για ταφικό μνημείο της τέταρτης δυναστείας Αιγύπτιων Φαραώ.

Στο Κάιρο θα βρείτε ένα μουσείο το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων της υφηλίου. Αναφερόμαστε στο μουσείο των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, που είναι ευρύτερα γνωστό ως Μουσείο της Αιγύπτου. Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα μουσεία από πλευράς εκθεμάτων καθώς φιλοξενεί μερικά από τα σπουδαιότερα ευρήματα της φαραωνικής Αιγύπτου καθώς και μια σειρά ανεκτίμητων θησαυρών Αιγύπτιων βασιλιάδων. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1835 από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και ως σημείο οικοδόμησής του πρώτου κτιρίου επιλέχτηκε μια περιοχή κοντά στο πάρκο Εζμπεκιάχ. Το 1858 όταν η ανάγκες έκθεσης ξεπέρασαν τη διαθεσιμότητα χώρου, το μουσείο μεταφέρθηκε στο Μπουλάκ. Το 1855 ο Δούκας της Αυστρίας Μαξιμιλιανός ανέθεσε σε Γάλλο αρχιτέκτονα την κατασκευή ενός νέου κτιρίου στην ίδια περιοχή.

Πρόκειται για τμήμα ενός εκτεταμένου οχυρωματικού έργου που είχε σκοπό να προστατέψει την πόλη του Καΐρου από τις επιδρομές των σταυροφόρων. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το 1176 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 1183 μ.Χ όταν στη θέση του κυβερνήτη βρισκόταν ο Αγουμπίντ Σαλαντίν. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου τμήματος του τείχους και λίγα χρόνια μετά την κατάκτηση του χαλιφάτου των Φατιμιδών ο ηγεμόνας αποφάσισε να το επεκτείνει την οχύρωση έτσι ώστε μαζί με το Κάιρο να προστατεύεται και η πόλη Φουστάτ. Έθεσε λοιπόν την Ακρόπολη (Citadel) ως κεντρικό σημείο του τείχους και έδωσε εντολή για έναρξη των εργασιών που τελικά ολοκληρώθηκαν αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του το 1238.

Ο Νείλος με το μήκος του να ξεπερνάει τα 6,650 χιλιόμετρα είναι ο μακρύτερος ποταμός του πλανήτη. Παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και την ανάπτυξη του μεγαλύτερου τμήματος της βορειοδυτικής Αφρικής καθώς διαρρέει 9 διαφορετικές χώρες κάνοντας γόνιμα τα εδάφη και προσφέροντας το πολύτιμο αγαθό του νερού σε μία σχετικά άνυδρη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι η παρουσία του Νείλου συνδέεται απόλυτα με την ακμή του Αιγυπτιακού πολιτισμού, αλλά και κατά σημαντικό ποσοστό με την ευημερία της Αιγύπτου την οποία διαρρέει σε όλο το μήκος της. Οι περισσότερες σημαντικές πόλεις της χώρας άλλωστε βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού και της κοιλάδας Ασουάν μέχρι το Δέλτα όπου ο ποταμός εκβάλει στην Μεσόγειο Θάλασσα.

Πύργος του Καΐρου

Το συγκεκριμένο οικοδόμημα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Καΐρου. Βρίσκεται στην περιοχή Ζάμαλεκ στο νησί Γκεζίρα που απέχει μικρή απόσταση από τις όχθες του Νείλου. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το 1956 και ολοκληρώθηκαν το 1961. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ναούμ Σεμπίμπ φτάνει σε ύψος τα 187 μέτρα ξεπερνώντας έτσι το ύψος της πυραμίδας της Γκίζας του βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιότερα. Συμβολίζει το φαραωνικό λουλούδι Λότους, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι η περιστρεφόμενη πλατφόρμα που περιλαμβάνει το εστιατόριο με τη μοναδική θέα της πόλης και κάθε περιστροφή της διαρκεί 70 λεπτά.

Τζαμί του Αχμάντ Ίμπν Τουλούν

Το συγκεκριμένο οικοδόμημα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης του Καΐρου. Βρίσκεται στην περιοχή Ζάμαλεκ στο νησί Γκεζίρα που απέχει μικρή απόσταση από τις όχθες του Νείλου. Οι εργασίες ανέγερσής του ξεκίνησαν το 1956 και ολοκληρώθηκαν το 1961. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ναούμ Σεμπίμπ φτάνει σε ύψος τα 187 μέτρα ξεπερνώντας έτσι το ύψος της πυραμίδας της Γκίζας του βρίσκεται 15 χιλιόμετρα νοτιότερα. Συμβολίζει το φαραωνικό λουλούδι Λότους, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του είναι η περιστρεφόμενη πλατφόρμα που περιλαμβάνει το εστιατόριο με τη μοναδική θέα της πόλης και κάθε περιστροφή της διαρκεί 70 λεπτά.

Δρόμος Al-Muizz

Ανεξάρτητα από την ποσότητα του χρόνου που μπορείτε να αφιερώσετε για ψυχαγωγία κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, μία περιήγηση στον δρόμο Al-Muizz κρίνεται σίγουρα απαραίτητη. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους δρόμους του Καΐρου και σύμφωνα με μια μελέτη των Ηνωμένων Εθνών έχει χαρακτηριστεί ως ο δρόμος με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μεσαιωνικών αρχιτεκτονικών θησαυρών σε ολόκληρο τον Ισλαμικό κόσμο. Έχει λάβει το όνομά του από τον τέταρτο χαλίφη της δυναστείας των Φατιμίδων. Το βόρειο τμήμα του διέρχεται από την αγορά μπαχαρικών, τα Τζαμιά Αλ-Χακίμ και Αλ-Ακμάρ, καθώς και από κτιριακό συγκρότημα Καλαβούν. Από την άλλη το νότιο τμήμα περνά από το συγκρότημα Γκουρίγια και την περιοχή Γκαμαλίγια.

Χάρτης

Φωτογραφίες